Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 3. Ενέργεια – Περιβάλλον » 3.4 Αστικό και περιαστικό πράσινο

3.4 Αστικό και περιαστικό πράσινο

  • Αυτό το θέμα έχει 6 απαντήσεις, 7 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #1399
    ΔΚ
    Keymaster
      Συμφωνώ
      Up
      62
      ::
      #1456
      Βασιλοπούλου Γιώτα
      Συμμετέχων
        Συμφωνώ
        Up
        3
        ::

        Επένδυση σε έρευνα φαινομένων πυρκαγιών και πλημμυρών

        #1512
        Γιάννης
        Συμμετέχων
          Συμφωνώ
          Up
          4
          ::

          Στον Άξονα Ενέργεια-Περιβάλλον εντάσσετε την Ενότητα Αστικό & Περιαστικό Πράσινο.

          Παρατήρηση 1η: Το περιβάλλον είναι φυσικό και τεχνητό. Με την έννοια φυσικό περιβάλλον εννοούμε την διαχείριση των δύο (2) βιοτικών συνιστωσών (χλωρίδα – πανίδα) και των τριών αβιοτικών συνιστωσών (νερό – αέρας – έδαφος).  Τεχνητό περιβάλλον είναι ότι ανθρωπογενές.

          Παρατήρηση 2η: Το αστικό πράσινο ταιριάζει στον άξονα 4. Πολεοδομικός Σχεδιασμός & Αστικό Περιβάλλον ως Ενότητα γιατί είναι απότοκο όσον αφορά την θέση του, την έκταση του, την μορφή του, την λειτουργία του,  τους στόχους του από τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό μιας πόλης ή ενός οικιστικού συστήματος.

          Παρατήρηση 3η: Το περιαστικό πράσινο μπορεί να μείνει ως Ενότητα στον Άξονα του  Περιβάλλοντος.

          Περί αστικού πρασίνου

          Η έννοια του αστικού πρασίνου επικράτησε στην χώρα μας την δεκαετία του 1980, όταν οι Ελληνικοί Δήμοι, κυρίως οι πρωτεύουσες των νομών, οργάνωναν υπηρεσίες φύτευσης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων (δενδροστοιχίες, νησίδες, κηπάρια, πάρκα, πλατείες, παρόχθιες ζώνες, παραθαλάσσιες ζώνες, περιβάλλοντες χώρους σχολείων κ.λ.π.).

          Η φύτευση με δένδρα δασικά από δωρεάν παροχές από τα κρατικά δασικά φυτώρια (κυρίως ταχυφυείς   λεύκες) δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα πρασίνου στις πόλεις.

          Το αστικό πράσινο ορίζεται ως, το σύνολο της βλάστησης εντός του αστικού τοπίου  η μέσα στο περίγραμμα των ορίων της πόλης. Τα πάρκα , τα άλση, οι πλατείες, τα τρίγωνα με πράσινο, οι δενδροστοιχίες, οι νησίδες, οι χώροι άθλησης και οι παιδικές χαρές αλλά και το πράσινο στους ιδιωτικούς χώρους των κτιρίων η γενικά των ακινήτων είναι απλώς υποσύνολα της βλάστησης που αποτελεί στο σύνολο της το αστικό πράσινο.

          ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

          Στον Δήμο Καλαμάτας (1984) το γενικό ποσοστό πρασίνου ήταν 1-1,5%. Από τότε οι δημοτικές αρχές εφάρμοσαν πολιτικές αύξησης του πρασίνου όπου ουσιαστικά μπήκαν και οι βάσεις του οργανωμένου αστικού πρασίνου.

          Σήμερα το ποσοστό πρασίνου στον Δήμο μας εντός ενεργού σχεδίου πόλης (όχι περιαστικά και όχι εκεί που δεν έχουν γίνει ακόμα τα έργα υποδομής), γενικά είναι πέντε κόμμα είκοσι έξι (5,26%) τοις εκατό αν υπολογίσει κανείς τα 9.500 στρέμματα του ενεργού σχεδίου πόλης και την έκταση αστικού πρασίνου στα 500 στρέμματα.

          Την συνολική έκταση 500 στρεμμάτων του αστικού πρασίνου συμπληρώνουν κηπάρια, περιβάλλοντες χώροι δημοτικών κτιρίων, σχολείων, εκκλησιών, δημοσίων κτιρίων και οι δενδροστοιχίες, που είναι η μεγάλη εφεδρεία πρασίνου στη πόλη.

          ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΥΠΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

          Το ποσοστό πρασίνου εξαρτάται αποκλειστικά από την πολεοδομική μελέτη και πόσο θέλεις να είσαι πάνω από τα πολεοδομικά σταθερότυπα. Η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ που ορίζει τα πολεοδομικά σταθερότυπα τ.μ./κάτοικο είτε σε επίπεδο γειτονιάς είτε σε επίπεδο πόλης φαίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

          http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=111vahaImCw%3D&tabid=515&language=el-GR

          Σε ευρωπαϊκές πόλεις το αστικό πράσινο σε γενικό ποσοστό φθάνει ή ξεπερνάει το 20%. Αν αντιστοιχίσει κανείς το αστικό πράσινο της Σόφιας (Βουλγαρία) με αυτό της Καλαμάτας, θα έπρεπε η Πόλη μας να έχει 30 Δημοτικά Πάρκα ίσα με αυτό των Σιδηροδρόμων και αντίστοιχες πλατείες και τις ανάλογες δενδροστοιχίες.

          Προτάσεις

          Επιτάχυνση διαδικασιών απόδοσης στον Δήμο όλων των κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με το σχέδιο πόλης.

          Εξασφάλιση δημοτικών ελεύθερων χώρων είτε με απαλλοτριώσεις είτε αγοράς οικοπέδων.

          Γκρέμισμα όλων των οικοδομικών σκελετών και απόδοση του οικοπέδου στον Δήμο.

          Ευρεία εφαρμογή φυτεμένων δωμάτων στις ταράτσες κατοικιών και πολυκατοικιών.

          Ευρεία εφαρμογή κάθετου πράσινου στα κτίρια.

          Προγράμματα φυτεύσεων σ’ όλα τα πεζοδρόμια και του ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών.

          Συμμετοχή των πολιτών στην συντήρηση των δένδρων τουλάχιστον στην άρδευση τους την θερμή περίοδο.

          Πεζοδρομήσεις εκτεταμένες στο κέντρο της πόλης με ψυχρά υλικά και πολύ πράσινο.

          Αν η φέρουσα ικανότητα της πόλης (ο αστικός χώρος) έχει φτάσει στα όρια της πρέπει πολύ σοβαρά να σταματήσουμε την επιπλέον επιβάρυνση. Ένα δίκτυο γρήγορης αξιόπιστης συγκοινωνίας μπορούσε να συγκρατήσει κατοίκων της περιφέρειας στον αστικό χώρο.

          Η μείωση του συντελεστή δόμησης στις έντονα αστικές περιοχές θα κρατούσε την φέρουσα ικανότητα στα όρια της, θα μείωνε τις αξίες των αδόμητων ακόμα οικοπέδων, που θα μπορούσε με την αγορά τους να τα μετατρέψει σε πράσινους χώρους.

          Θα επανέλθω στο επόμενο στάδιο της διαβούλευσης!

          #1566
          Anastasios
          Συμμετέχων
            Συμφωνώ
            Up
            1
            ::

            Να συνεχιστούν οι κατασκευές των μικρών εγκαταλελειμένων πλατειών (τσέπης), συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Νέδοντος έμπροσθεν της Astron Electric και να γίνει πλακόστρωση του μικρού Δημοτικού δρόμου που ξεκινάει από την οδό Παλαμά (όπισθεν ΟΣΕ) και καταλήγει στην οδό Θαμυρίδος συνολικού μήκους 50μ. περίπου.

            #1654
            VASILEIOS TZAMOURANIS
            Συμμετέχων
              Συμφωνώ
              Up
              2
              ::

              Συμφωνώ σχεδόν  με το σύνολο των όσων αναφέρονται στηνπροηγούμενη  εμπεριστατωμένη ανάρτηση του συμμετέχοντα με το όνομα “Γιάννης”.

              Είχα πρόσφατα μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού προτείνει στην Δημοτική αρχή μία σειρά άμεσων μέτρων μικρού κόστους που αποτελούν μία πρώτη άμυνα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μερικά από αυτά είναι: Εκτεταμένες φυτεύσεις κατάλληλων (και όχι της επιλογής κάθε Δημάρχου ή Αντιδημάρχου ) δέντρων σε κάθε διαθέσιμο κοινόχρηστο χώρο. Η καταλληλότητα των δένδρων που θα φυτευθούν  να προκύψει ως αποτέλεσμα συνεργασίας και μελέτης των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και του  αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου Πελ/σου , ώστε τα δέντρα που θα επιλεγούν να ανταποκρίνονται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής,στην σύσταση του εδάφους,στην υγρασία και σε άλλες παραμέτρους.

              Αύξηση των υγρών σημείων της πόλης ( συντριβάνια, κρήνες κλπ)

              Αύξηση των σημείων  με κρουνούς πυρόσβεσης ιδιαίτερα σε γειτονιές που δεν υπάρχει αντίστοιχο δίκτυο.

              Ευρεία χρήση των λεγόμενων “ψυχρών υλικών”  με χαμηλή θερμοχωρητικότητα σε δαπεδοστρώσεις πεζοδρομίων,πλατειών και δημόσιων κοινόχρηστων χώρων.

              Πράσινες -φυτεμένες ταράτσες και πρ΄σινα μπαλκόνια και βεράντες (και κήπους θα συμπλήρωνα ) τα οποία παλιότερα ανταγωνίζονταν στην γιορτή των Ανθεστηρίων και τα καλύτερα βραβευόνταν απο την αρμόδια επιτροπή.

              Αναφορικά με το αστικό πράσινο πάντα υποστήριζα ότι η Καλαμάτα πρέπει να γίνει μία καταπράσινη πόλη και με πολλούς ανθώνες  διότι έχει όλες τις προϋποθέσεις.

              Για την ανάπτυξη του περιαστικού πράσινου προτείνω για το άμεσο μέλλον την διευθέτηση με οικολογικό τρόπο του Νέδοντα απο την γέφυρα της οδού Σπάρτης έως το πρώην λατομείο Μπάκα”  και φύτευση όλης της ζώνης με ψηλό πράσινο και διαμόρφωση του χώρου σε πάρκο για περιβαλλοντικές δράσεις, μαζικό αθλητισμό ,ψυχαγωγία κλπ και φυσικά τον εμλουτισμό του πρασίνου σε όλόκληρη την ζώνη του Νέδοντα.

              #1686
              ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
              Συμμετέχων
                Συμφωνώ
                Up
                2
                ::

                Συμφωνώντας σχεδόν με όλα όσα αναφέρονται ανωτέρω, σημειώνω ότι οι αναφερόμενες παρεμβάσεις οφείλουν να ξεκινήσουν πρώτα από τα σημεία τα οποία θα υποδειχτούν από την ανάλυση του Θερμικού Χάρτη της πόλεως και τονίζω ότι η κατασκευή  του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα είναι το μεγάλο άμεσο στοίχημα της πόλης.

                #1776
                Αγγελική Σταματελοπούλου
                Συμμετέχων
                  Συμφωνώ
                  Up
                  0
                  ::

                  – Ολοκληρωμένη διαχείριση κλαδεμάτων. Θρυμματισμός, κομποστοποίηση και απόδοση του compost στους πολίτες και στους χώρους πρασίνου.
                  – Χρήση στους κοινόχρηστους χώρους υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, π.χ. κυβόλιθων αντί για βιομηχανικό δάπεδο ή τσιμέντο.
                  -Δημιουργία πάρκων τσέπης με λιγότερο τσιμέντο και μεγαλύτερο ποσοστό υψηλού πρασίνου για σκίαση και αλλαγή του μικροκλίματος της κάθε περιοχής.
                  – Φυτεύσεις με ενδημικά, ανθεκτικά φυτά για μείωση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
                  – Βιολογική διαχείριση των πληθυσμών των εντόμων και των παθογόνων μικροοργανισμών.
                  – Αντικατάσταση του κηποτεχνικού εξοπλισμού με μηχανήματα και εργαλεία επαναφορτιζόμενα (μπαταρίας) για μείωση της ρύπανσης από τα καύσιμα και μείωση της ηχορύπανσης.

                Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
                • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

                Σύντομα
                Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
                Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
                Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;