Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 3. Ενέργεια – Περιβάλλον » 3.3 Διαχείριση υδάτων και λοιπών φυσικών πόρων

3.3 Διαχείριση υδάτων και λοιπών φυσικών πόρων

 • Αυτό το θέμα έχει 5 απαντήσεις, 5 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1397
  ΔΚ
  Keymaster
   Συμφωνώ
   Up
   64
   ::
   #1466
   Φώτης Ασημακόπουλος
   Συμμετέχων
    Συμφωνώ
    Up
    6
    ::

    Να προσπαθήσει ο Δήμος να εγκαταστήσει συστήματα διαχείρισης και ελέγχου στο σύνολο του δικτύου άρδευσης, καθώς και να ανεξαρτητοποιήσει το δίκτυο άρδευσης από αυτό της υδρευσης.

    #1491
    Αθανάσιος Ζαμπάρας
    Συμμετέχων
     Συμφωνώ
     Up
     5
     ::

     -Εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος άρδευσης του δημοτικού πρασίνου.

     – Αξιοποίηση του νερού του προερχόμενου από το βιολογικό καθαρισμό για άρδευση δημοτικού πρασίνου.

     #1510
     Αθανάσιος Ζαμπάρας
     Συμμετέχων
      Συμφωνώ
      Up
      5
      ::

      Κατασκευή φραγμάτων στον Ταΰγετο για συγκράτηση υδάτων, εμπλουτισμό υπόγειων αποθεμάτων ύδατος, ενίσχυση βιοποικιλότητας,  δημιουργία υδατικών οικοσυστημάτων.

      #1652
      VASILEIOS TZAMOURANIS
      Συμμετέχων
       Συμφωνώ
       Up
       4
       ::

       Το νερό απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα  θ΄αποτελέσει στο μέλλον αγαθό “εν ανεπαρκεία”.

       Η κλιματική αλλαγή με τις παρατεταμμένες ξηρασίες , με τις βίαιες βροχοπτώσεις που κατά κανόνα καταλήγουν στη θάλασσα ,με την υπεράντληση σε αρκετές περιοχές  του υπόγειου ορίζοντα ,  με την υφαλμύρωση παράκτιων υδροφορέων , με την υπερεκμετάλλευση των νερών των ποταμών και το ενδεχόμενο μείωσης των βροχοπτώσεων φημιουργούν ένα ζοφερό και ανησυχητικό πλαίσιο για την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων.

       Η Ελλάδα, όπως εξάλλου και ολόκληρος ο πλ ανήτης , βρί σκεται τα τελευταία χρόνια
       αντιµέτωπη µε ένα µείζον οικολογικό πρόβληµα, αυτό της απειλούµενης
       λειψυδρίας.
       Το πρόβληµα αυτό οφείλεται σε µια σειρά από αίτια όπως η έλλειψη σχεδιασµού,
       η κακή διαχείριση των υδάτινων αποθεµάτων,η καταστροφή των δασών,
       η περιφρόνηση των φυσικών νόµων που διέπουν τον υδρολογικό κύκλο,η αύξηση της κατανάλωσης λόγω  αύξησης του τουρισμού κ.α.

       Χρειάζεται λοιπόν  μεταξύ και άλλων μέτρων  ανασχεδιασμός και σωστή διαχείριση των υδατικών μας πόρων. Αναφορικά με την πόλη και τον Δήμο μας είναι επιβεβλημένο να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την βελτίωση και εμπλουτισμό των υδατικών μας πόρων τόσο για την επάρκεια νερού για ύδρευση ,όσο και των νερών για άρδευση και άλλες χρήσεις. Οι πηγές του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος, ο ποταμός ¨Αρις” , ο ποταμός Νέδοντας , οι γεωτρήσεις και το νερό που προκύπτει απο την επεξεργασία των λυμάτων του βιολογικού πρέπει ν’αποτελέσουν αντικείμενο συνολικής διαχείρισης  ικανοποιώντας με συνδυαστικό τρόπο της ανάγκες της περιοχής.

       Στο πλαίσιο αυτό έχω προτείνει και παλαιότερα στο Δ.Σ. αλλά και με δημοσιεύσεις ότι ο Νέδοντας μπορεί ν’ αποτελέσει ένα νέο υδροφορέα για την Καλαμάτα που θα καλύπτει αρκετές ανάγκες κυρίως στην άρδευση. Αυτό μπορεί νά επιτευχθεί με την κατασκευή μικρών τεχνητών φραγμάτων σε επιλεγμένα σημεία της κοίτης του, που θα συγκρατούν τα νερά της ροής του Νέδοντα δημιουργώντας στην ανάντι του φράγματος περιοχή μεγάλων υδατικών ταμιευτήρων που θα προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στην περιοχή. Ένα τέτοιο κατ’εξοχήν “πράσινο έργο” θα εξασφαλίσει άφθονο νερό για άρδευση με βαρύτητα σε όλη την πόλη ,θα εμπλουτίζει διαρκώς τον υπόγειο ορίζοντα που ήδη κινδινεύει απο υπεράντληση και υφαλμύρωση, θα αποτελεί σημείο απόληψης νερού για τα ελικόπτερα σε περίπτωση πυρκαγιών στον Ταϋγετο ,θα συντελέσει στην ανάπτυξη  νέας χρωρίδας και πανίδας στην  γύρω περιοχή και τέλος θα λειτουργεί υπέρ της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης.

       Ένα τέτοιο έργο και ένα πρόγραμμα ολιστικής διαχείρισης των υδατικών μας πόρων θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα και θα τύχει χρηματοδότησης από αρκετά ευρωπαϊκ’α προγράμματα.

       #1771
       Αγγελική Σταματελοπούλου
       Συμμετέχων
        Συμφωνώ
        Up
        0
        ::

        – Εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος άρδευσης των χώρων πρασίνου με χρήση νέων τεχνολογιών και τοποθέτηση αισθητήρων για την μέτρηση της υγρασίας.
        – Τοποθέτηση στις παιδικές χαρές και στους κοινόχρηστους χώρους βρυσών με button για έλεγχο της κατανάλωσης του νερού και για μείωση της χρήσης πλαστικών (πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης με νερό).
        – Φυτεύσεις με ξηρανθεκτικά φυτά για μείωση της κατανάλωσης του νερού.

       Επισκόπηση 6 δημοσιεύσεων - 1 έως 6 (από 6 συνολικά)
       • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

       Σύντομα
       Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
       Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
       Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;