Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Ιστολόγιο » «Mission Καλαμάτα»: Προσβάσιμος ο ιστότοπος για συμμετοχή στη διαβούλευση

«Mission Καλαμάτα»: Προσβάσιμος ο ιστότοπος για συμμετοχή στη διαβούλευση

  Η Καλαμάτα διεκδικεί με αξιώσεις την ένταξή της στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα των «100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030», τόνισε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε ο ιστότοπος διαλόγου που ετοίμασε το Τμήμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου.

  Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ο Δήμαρχος Καλαμάτας εξήγησε ότι είναι ένα σχέδιο που καλεί τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τρόπους μέσω των οποίων θα φτάσουν την πόλη τους, την περιοχή τους στην Κλιματική Ουδετερότητα. Είναι δύσκολος και απαιτητικός, ταυτόχρονα όμως και οραματικός στόχος που, για το Δήμο Καλαμάτας χαρακτηρίζεται από τις λέξεις Φιλοδοξία – Δέσμευση – Ικανότητα και Συμμετοχή.

  Ο Δήμος Καλαμάτας, συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος, ξεκίνησε από το τέλος: από τη Συμμετοχικότητα! Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το site. Μέσω αυτού θα μπορούν όλοι, δημότες και Φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις, τις ιδέες τους για τους επτά άξονες που έχουν τεθεί. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί στην Κεντρική Πλατεία της πόλης περίπτερο όπου θα παρέχονται  πληροφορίες και θα κατατίθενται απόψεις.

  Ακόμη κι αν η Καλαμάτα δεν ενταχθεί στο συγκεκριμένο, ολιστικό πρόγραμμα, «εμείς έχουμε θέσει, ως περιοχή, τις βάσεις, μέσα από συνεργασίες  που αναπτύσσονται και μέσα από τον διάλογο που άνοιξε, ώστε να διεκδικήσουμε μελλοντικά νέα ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε ο Δήμαρχος Καλαμάτας προσθέτοντας: «Δείχνοντας έτσι την Καλαμάτα που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε, που θα μας δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης και θα τοποθετήσει την πόλη μας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, προωθώντας το νέο, παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο, που οραματιζόμαστε και τη δημιουργία συνθηκών για μια νέα κοινωνία, για μια Πόλη – Πρότυπο».

  Την παρουσίαση του site mission.kalamata.gr έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Νέων Έργων, Πολεοδομίας και Τουρισμού, Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος τόνισε ότι η αναγκαία Στρατηγική για την Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη Καλαμάτα, θα είναι αποτελεσματική, όταν προκύψει από τη συμμετοχή και τις απόψεις των ενεργών συμπολιτών, όπου ο καθένας μέσα από τον ρόλο του αιρετού, του επιχειρηματία, του καταναλωτή, του επισκέπτη, του επιστήμονα, κ.ά, θα μπορεί να λειτουργήσει ως συν-δημιουργός και συν-υλοποιητής, ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

  Η διαδρομή για την Κλιματική Ουδετερότητα, έχει ξεκινήσει στην Ε.Ε προ ετών, μέσω προγραμμάτων προπομπών της σημερινής Αποστολής, μεταξύ των οποίων και το Σύμφωνο των Δημάρχων στο οποίο η Καλαμάτα συμμετέχει. Εκεί, αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν απόψεις, για τους τομείς παρέμβασης και τις επιμέρους θεματικές ενότητες αυτών.

  Αναζητήθηκαν λύσεις, που θα χρησιμοποιούν με καινοτόμο πνεύμα τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, επιδιώκοντας ταυτόχρονα, η κάθε προτεινόμενη παρέμβαση να έχει περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, που μετουσιώθηκαν σε κείμενα-οδηγούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μαζί με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Συμβουλίου της Αποστολής, μας καθοδήγησαν ώστε ενδεικτικά σήμερα να προταθούν.

  Περισσότερα…

  Σύντομα
  Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
  Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
  Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;