Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 5. Κυκλική Οικονομία & Διαχείριση Αποβλήτων » 5.2 Κυκλική οικονομία

5.2 Κυκλική οικονομία

Τοποθέτηση ετικέτας: 

 • Αυτό το θέμα έχει 6 απαντήσεις, 7 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1420
  ΔΚ
  Keymaster
   Συμφωνώ
   Up
   60
   ::
   #1443
   ΔΡ. ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
   Συμμετέχων
    Συμφωνώ
    Up
    2
    ::
    •  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΠΗΓΗ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΗ ΒΙΟΟΜΑΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

     

    • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΑΛΑΜΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ

     

    • ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ  ΘΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΗ ΚΑΥΣΗΣ που ΠΑΡΑΓΕΙ  CO2 ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ!

     

    • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ  (ΑΠΟ  ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΜΕΤΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ)
    #1501
    ΚΛΗΜΗΣ (ΒΑΣ. & ΑΙΚ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΟΕ)
    Συμμετέχων
     Συμφωνώ
     Up
     5
     ::

     Κατάστημα ενοικίασης εργαλείων

     Πόσες φορές μας έχει χρειαστεί να επισκευάσουμε κάτι και δεν έχουμε το κατάλληλο εργαλείο. Αντί να πηγαίνουμε να το αγοράζουμε και απλά να το χρησιμοποιήσουμε μία φορά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κατάστημα που να διαθέτει το εργαλείο που θέλουμε και με ένα μικρό κόστος ενοικίασης να το παίρνουμε, να το χρησιμοποιούμε και να το επιστρέφουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να αγοράζουμε εργαλεία, που για να φτιαχτούν σπαταλούνται πρώτες ύλες και πόροι.

     #1692
     Elen
     Συμμετέχων
      Συμφωνώ
      Up
      0
      ::

      Εύκολη τεχνικά και με άμεσα αποτελέσματα πρόταση:

      Συλλογή ομβρίων υδάτων από τις στέγες των δημοσίων κτηρίων και χρήση τους για συντριβάνια,  αρδευση, πότισμα γκαζόν κτλ.
      <p style=”text-align: left;”>ΠΡοσδοκόμενα αποτελέσματα:</p>
      Εξοικονόμηση νερού, αύξηση αστικού πρασίνου, βελτίωση μικροκλίματος, αισθητική αναβάθμιση, βελτίωση δημόσιου χώρου.

      #1750
      ΠΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
      Συμμετέχων
       Συμφωνώ
       Up
       0
       ::

       1. Δημιουργία καταστήματος (και ενδεχομένως/μελλοντικώς αλυσίδας καταστημάτων) στο πρότυπο του αμερικανικού Good Will για δημιουργία θέσεων εργασίας και μείωση απορριμμάτων με επισκευές ή (μετα)πωλήσεις μεταχειρισμένων συσκευών, παιγνιδιών κ.ά. Βλ. ενδεικτικά σημεία 1 και 3 σε https://dcgoodwill.org/blog-posts/7-things-you-didnt-know-about-goodwill-retail-stores/

        

       2. Ψηφιακή εφαρμογή για τον δανεισμό ή αλληλοδανεισμό εργαλείων επίπλων κ.α. μεταξύ των κατοίκων.

       #1780
       kokkogiannop
       Συμμετέχων
        Συμφωνώ
        Up
        1
        ::

        Προς την κατεύθυνση της κυκλικότητας της τοπικής οικονομίας έχουν εδώ και χρόνια πραγματοποιηθεί & πραγματοποιούνται προσπάθειες στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενέργειες που υλοποιήθηκαν κυρίως εξ’ ανάγκης λόγω της έλλειψης χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων με στόχο την εξάλειψη των υπολειμματικών αποβλήτων.
        Έτσι έχουν αναζητηθεί και δοθεί λύσεις με πρωτοβουλία του Δήμου για τη δυνατότητα ανακύκλωσης σχεδόν όλων των κατηγοριών αποβλήτων εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Περιφέρεια Schwebiswch Hall της Γερμανίας και τη Στουτγάρδη διερευνώντας λύσεις για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμματικών απορριμμάτων που παράγονται από την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων.
        Στο Δήμο Καλαμάτας λειτουργεί δίκτυο οικιακής & συνοικιακής κομποστοποίησης εδώ και χρόνια, γίνεται διαχείριση των ογκωδών & υπολειμμάτων κλαδεμάτων με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, ανακύκλωση των ΑΕΚΚ κ.α. πρωτοβουλίες που σαφώς συνάδουν με τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας.
        Ακόμα μεγαλύτερη επικέντρωση στον εμπλουτισμό και ανάπτυξη των ρευμάτων ανακύκλωσης – αξιοποίησης υλικών θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μετά την έναρξη παραλαβής απορριμμάτων από τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ, οπότε πρώτη προτεραιότητα θα αποτελέσει η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων.
        Η Καλαμάτα διαθέτει την απαραίτητη κουλτούρα και μπορεί στον τομέα της κυκλικής οικονομίας να δεσμευθεί και να ενσωματώσει στον τρόπο που διαχειρίζεται τον «υλικό της πλούτο» (ακόμα και αν αυτός είναι τα απόβλητα) ευφάνταστες βιομιμητικές και καινοτόμες πρακτικές.

        #2040
        ΚΛΗΜΗΣ (ΒΑΣ. & ΑΙΚ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΟΕ)
        Συμμετέχων
         Συμφωνώ
         Up
         0
         ::

         Δημιουργία ειδικού τμήματος κυκλικής οικονομίας εντός του Δήμου όπου θα δημιουργήσει την στρατηγική του Δήμου για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία και θα διοργανώνει δραστηριότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops αλλά και συνέργειες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για αυτή την μετάβαση.

        Επισκόπηση 7 δημοσιεύσεων - 1 έως 7 (από 7 συνολικά)
        • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

        Σύντομα
        Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
        Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
        Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;