Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 5. Κυκλική Οικονομία & Διαχείριση Αποβλήτων » 5.1 Πράσινα σημεία και ρεύματα ανακύκλωσης

5.1 Πράσινα σημεία και ρεύματα ανακύκλωσης

 • Αυτό το θέμα έχει 1 απάντηση, 2 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1418
  ΔΚ
  Keymaster
   Συμφωνώ
   Up
   66
   ::
   #1785
   kokkogiannop
   Συμμετέχων
    Συμφωνώ
    Up
    3
    ::

    Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου οι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, ΑΗΗΕ), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κ.λπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:
    • Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.
    • Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.
    • Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.
    • Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή (όλα αυτά αποτελούν προϋποθέσεις και παραμέτρους της κυκλικής οικονομίας)

    Τα Πράσινα Σημεία (Π.Σ.) αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών και αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ αυτή η πρακτική αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου ΕΣΔΑ (ΠΥΣ 38/2020) οι στόχοι ανακύκλωσης έχουν επαναπροσδιοριστεί. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι απαραίτητο να ενισχύσει τον εξοπλισμό του με τη δημιουργία του δικτύου περιφερειακών Π.Σ., που σε συνεργασία με το Σταθερό Π.Σ. που έχει ήδη εγκριθεί και θα κατασκευασθεί σύντομα θα συνδράμουν στη επίτευξη του νέου στόχου.
    Όπως αναφέρει και η ΚΥΑ 18485 (ΦΕΚ 1412/26-04-2017, τεύχος Β’) τα Πράσινα Σημεία, τα Κέντρα Ανακύκλωσης Διαλογής στην Πηγή, οι Γωνίες Ανακύκλωσης καθώς και τα Κινητά Πράσινα Σημεία λειτουργούν συμπληρωματικά με τα λοιπά προγράμματα διαλογής στην πηγή.
    Για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που θέτει ο Νόμος 4042/2012 και την προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, έχει προγραμματισθεί η δημιουργία δικτύου πράσινων σημείων σε επίπεδο Δήμου, με Γωνίες Ανακύκλωσης (οικίσκους και νησίδες) και Κινητά Πράσινα Σημεία, όπου θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως, κατά περίπτωση, χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί, και βρώσιμα έλαια, καθώς και ρεύματα με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση (βιβλία, μικρές ΗΗΕ, παιχνίδια, υφάσματα) όπως αναλύεται στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμπίπτουν σε αρμοδιότητα διαχείρισης ΣΕΔ).
    Το κεντρικό πράσινο σημείο που θα δημιουργηθεί στον Δήμο Καλαμάτας, θα λειτουργεί συμπληρωματικά των διαφόρων συστημάτων διαλογής στην πηγή που εφαρμόζονται για τα επιμέρους ρεύματα υλικών (π.χ. ανακυκλώσιμα υλικά, συσκευασίες, έντυπο υλικό, ΑΗΗΕ, ηλεκτρικές στήλες, κλπ.).
    Η δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου εξοπλισμού για Διαλογή στην Πηγή μέσω Κινητών Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης (οικίσκοι και νησίδες ανακύκλωσης), έχει ήδη προταθεί προς χρηματοδότηση από το Δήμο Καλαμάτας και εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του σε συνδυασμό με το σταθερό Π.Σ. θα συμβάλλει στην υποστήριξη του συνόλου του πληθυσμού του Δήμου, ακόμη και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.
    Τα Πράσινα Σημεία, καλούνται να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην εναλλακτική διαχείριση των ΑΣΑ ως προς την ύπαρξη ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών μη αρμοδιότητας ΣΕΔ και θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με υφιστάμενα και μελλοντικά δίκτυα ΔσΠ διακριτών ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών και θα συμβάλλουν θετικά στην έμπρακτη και αποτελεσματική συνδρομή στην κυκλική οικονομία της περιοχής μας.

   Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
   • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

   Σύντομα
   Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
   Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
   Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;