Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 4. Πολεοδομικός Σχεδιασμός & Αστικό Περιβάλλον » 4.2 Βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο χώρο

4.2 Βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο χώρο

  • Αυτό το θέμα έχει 3 απαντήσεις, 4 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #1404
    ΔΚ
    Keymaster
      Συμφωνώ
      Up
      63
      ::
      #1586
      Στέλιος Ευσταθιάδης, Συγκοινωνιολόγος
      Συμμετέχων
        Συμφωνώ
        Up
        2
        ::

        Τα υλικά των αναπλάσεων αλλά και όλος ο σχεδιασμός των αναπλάσεων – διαμορφώσεων κοινόχρηστων χώρων να είναι με βάση βιοκλιματικά υλικά. Στο κέντρο της πόλης σταδιακά να αποξηλωθεί η άσφαλτος και να αντικατασταθεί από βιοκλιματικά υλικά.
        Θα πρέπει να τονισθεί ότι, οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις αφορούν πλατείες, πεζοδρόμια αλλά και έμμεσες επεμβάσεις και ενέργειες όπως σταθμοί φότισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση του δημόσιου χώρου από ρυπογόνες πηγές.

        #1760
        Αθανάσιος Κυριαζόπουλος
        Συμμετέχων
          Συμφωνώ
          Up
          1
          ::

          Οι ακάλυπτοι χώροι των δομημένων οικοδομικών τετραγώνων στις Ελληνικές πόλεις και φυσικά και στην Καλαμάτα κατά κανόνα είναι κατακερματισμένοι, αναξιοποίητοι και πολλές φορές τσιμεντοστρωμένοι. Θα μπορούσαν να ενοποιηθούν, να τεθούν σε χρήση όλων των ενοίκων του οικοδοµικού τετραγώνου και να διαμορφωθούν κατάλληλα για τη χρήση αυτή, χωρίς να θίγονται τα δικαιώµατα κυριότητας. Σε περίπτωση που οι ακάλυπτοι συνδεθούν μεταξύ τους και ενοποιηθούν μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.

          Το ενδιαφέρον είναι ότι και στην ελληνική πολεοδομική νομοθεσία υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη! Βρίσκεται στο Άρθρο 12 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ): Παραχώρηση σε κοινή χρήση ακάλυπτων χώρων. Το Άρθρο 12 προβλέπει την ενοποίηση αυτών των ακάλυπτων χώρων των οικοπέδων ενός οικοδοµικού τετραγώνου, μετά από σύγκληση συνέλευσης όλων των ιδιοκτητών των ακινήτων του οικοδομικού τετραγώνου. Απαιτείται γι’ αυτό πλειοψηφία 65% πράγμα που δυσκολεύει τη σχετική απόφαση από τους ιδιοκτήτες. Εδώ ο Δήμος θα μπορούσε να διευκολύνει με την παροχή κινήτρων πέραν αυτών της πολιτείας (επιδότηση από το Ειδικό Ταµείο Εφαρµογής Ρυθµιστικών και Πολεοδοµικών Σχεδίων – Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ. ή 50% παραπάνω δόμηση σε κάποιες περιπτώσεις) καθώς και της παροχής τεχνογνωσίας.

          Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ν.4067/2012) ρυθμίζει τις επιτρεπόμενες διαμορφώσεις και κατασκευές για τους ακάλυπτους χώρους, οι οποίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν έναν κοινόχρηστο χώρο για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, όπως διαμορφώσεις της φυσικής στάθμης του εδάφους, σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα, πεζούλια, βεράντες, φυτεύσεις, πέργκολες με προσωρινά σκίαστρα, στοιχεία εξυπηρέτησης (πάγκοι, τραπέζια), άθλησης και παιχνιδότοπων, ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και πισίνες.

          Είναι μια παρέμβαση που θα βελτιώσει το μικροκλίμα, ειδικά στο κέντρο μιας πόλης. Θα συμβάλλει επίσης στην καλλιέργεια κοινών δεσμών με τους γείτονες και νέων μορφών συλλογικότητας. Οι ακάλυπτοι μπορούν να λειτουργήσουν ως ελκυστές κοινωνικής συναναστροφής των κατοίκων του οικοδομικού τετραγώνου αλλά και των κατοίκων της γειτονιάς γενικότερα. Μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς πρασίνου και να διαμορφωθούν ως κήποι απόλαυσης, ήρεμα καταφύγια, εναλλακτικοί χώροι παιχνιδιού για κάθε ηλικία, αστικοί λαχανόκηποι, χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων και πολλά άλλα.

           

          #1797
          Β.Κουτραφούρης
          Συμμετέχων
            Συμφωνώ
            Up
            5
            ::

            Ένα φαινόμενο που παρατηρείται παγκοσμίως στη συντριπτική πλειοψηφία των πόλεων και το οποίο με την πάροδο του χρόνου και τις συνέπειες της αστικοποίησης αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη ένταση είναι αυτό της αστικής θερμικής νησίδας.Η αστική θερμική νησίδα είναι ουσιαστικά το φαινόμενο που περιγράφει τη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα που καταγράφεται στις αστικές περιοχές και είναι υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη στις γειτονικές περιαστικές και αγροτικές περιοχές. Αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας γίνεται περισσότερο αισθητή κατά τις πρώτες νυκτερινές ώρες.

            Αστική Θερμική Νησίδα , πηγή : World Meteorological Organization

            Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται στο αστικό περιβάλλον σε σχέση με το περιαστικό οφείλονται στο θετικό θερμικό ισοζύγιο, όπως αυτό διαμορφώνεται στις πόλεις. Η έκλυση θερμότητας από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, τα υψηλά ποσοστά θερμοχωρητικότητας των αστικών επιφανειών και υλικών, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η υψηλή συγκέντρωση ρύπων, η πυκνή δόμηση σε συνάρτηση με την “προβληματική” πολλές φορές αστική γεωμετρία που οδηγούν στον εγκλωβισμό της ακτινοβολίας λόγω της περιορισμένης δυνατότητας διακίνησης των αέριων μαζών (αστικές χαράδρες) αποτελούν κάποιους από τους σημαντικότερους παράγοντες έντασης του φαινομένου .

            Διαφοροποίησεις ροής αέρα για διάφορες σχέσεις L- W-  H    , πηγή : ΥΠΕΝ «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων-Οδηγός Μελετών»

            Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και άνεση και ενισχύει την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ενεργειακή κατανάλωση.

            Ενδεικτικά κάποια από τα βασικότερα προτεινόμενα μέτρα ,σε τοπικό επίπεδο [επίπεδο πόλης], για το μετριασμό του φαινομένου της «θερμικής νησίδας» αλλά και εν γένει για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού κέντρου είναι τα εξής :

            • Δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (μικρών-pocket parks ή μεγαλύτερων) μέσω της αξιοποίησης των μέχρι πρότινος ανεκμετάλλευτων κοινόχρηστων χώρων ή των αστικών κενών του κεντρικού αστικού ιστού [αρχή αστικού “βελονισμού”]
            • Προσπάθεια λειτουργικής διασύνδεσης  των παραπάνω χώρων (είτε με φύτευση/δενδροστοιχίες κατά μήκος των οδών είτε με μη μόνιμες κατασκευές τύπου “parklet” [βλ.parklets San Fransisco ή Σουηδία-project “one minute city]  όπου το πλάτος των υφιστάμενων πεζοδρομίων δεν επαρκεί για υποδοχή φύτευσης) με στόχο τη δημιουργία “πράσινων διαδρομών”

            parklet στη Σουηδία

            • Υιοθέτηση και ενσωμάτωση των βασικών αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού (ηλιασμός-σκίαση,αερισμός-ανεμοπροστασία,δομικά υλικά,πράσινο,υδάτινο στοιχείο κλπ) στις αναπλάσεις των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων.
            • Χρήση ψυχρών υλικών τόσο σε επίπεδο κοινόχρηστων χώρων όσο και στην κατασκευή κτιρίων.Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται και η αντικατάσταση της ασφάλτου από ψυχρά υλικά , όπου αυτό είναι δυνατό.

            Ενδεικτικοί πίνακες με ιδιότητες υλικών (αφορά κυρίως υλικά που συναντάμε σε κοινόχρηστους χώρους)

            Ιδιότητες υλικών δαπεδοστρώσεων,   Τεχνική Οδηγία ΤΕΕ - Τ.Ο.ΤΕΕ

            Ιδιότητες Ψυχρών Υλικών, πηγή : ΥΠΕΝ «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων-Οδηγός Μελετών»

            • Διαμόρφωση πράσινων οροφών/φυτεμένων δωμάτων (green roofs) στα κτίρα.
          Επισκόπηση 4 δημοσιεύσεων - 1 έως 4 (από 4 συνολικά)
          • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.
          Close

          Σύντομα
          Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
          Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
          Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;