- Αυτό το θέμα έχει 0 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
22 Οκτωβρίου 2021 στις 22:38 #1634ΔΡ. ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝΣυμμετέχων::
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως, ειδικά στους αστικούς χώρους. Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τη βιομηχανία, τις σκληρές κτιριακές επιφάνειες και την έλλειψη χώρων πρασίνου, όλα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν συσσώρευση θερμότητας στις πόλεις και τις πόλεις μας. Μόνο η στοχευμένη και διαρκής δράση μπορεί να μειώσει την αυξανόμενη ζέστη και να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Οι εκπομπές άνθρακα που παράγονται μέσω των πόλεων καταναλώνουν έως και το 80% της παραγωγής ενέργειας και αντιπροσωπεύουν ένα παρόμοιο μερίδιο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο μετριασμός των αυξημένων θερμοκρασιών στα αστικά κλίματα θα γίνεται ολοένα και περισσότερο προτεραιότητα καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή. Οι αρνητικές επιπτώσεις της θέρμανσης στις πόλεις θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, τους σχεδιαστές και τους σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο. Οι πράσινοι τοίχοι μπορούν να λειτουργήσουν ως παθητικό σύστημα μειώνοντας τη ζήτηση ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο τύπος του συστήματος, το βάθος του πρασίνου, ο σχεδιασμός και τα φυτά που θα επιλεγούν δεδομένου ότι η βλάστηση έχει άμεση επίδραση στη θερμική απόδοση και τη θερμική αγωγιμότητά της και θα ποικίλει ανάλογα με αυτές τις μεταβλητές, μεταξύ άλλων
Ο θετικός ρόλος των πράσινων υποδομών στα αστικά περιβάλλοντα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι πράσινοι τοίχοι και οι πράσινες προσόψεις είναι αποδεδειγμένες λύσεις που επηρεάζουν θετικά το μικροκλίμα των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου.
Τα βασικά οφέλη της πράσινης υποδομής περιλαμβάνουν την άμεση ανακούφιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας μέσω της σκίασης των επιφανειών που απορροφούν τη θερμότητα και μέσω της εξατμισοδιαπνοής των φυτών, μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών στην περιοχή με τη σκίαση των τοίχων από τον ήλιο, μειωμένη εισροή θερμότητας στα κτίρια μέσω της απορρόφησης ή ανάκλασης της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας από την πράσινη βλάστηση, διευκόλυνση της ροής ψύξης μέσω του αέρα – ιδιαίτερα με πράσινες προσόψεις όπου υπάρχει κενό μεταξύ της πρόσοψης και του τοίχου του κτιρίου, και μειωμένη ανάγκη για χρήση τεχνητής ψύξης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.
Οι πράσινοι τοίχοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ταχύτητας της κλιματικής αλλαγής με διάφορους τρόπους. Κατά κύριο λόγο, μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων δημιουργώντας μικροκλίματα εντός του αστικού περιβάλλοντος που συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
Υπάρχει αποδεικτική απόδειξη ότι τα κάθετα συστήματα πρασίνου έχουν ψυκτική επίδραση στα κτίρια. Ενώ τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, το τοπικό κλίμα και την εγκατάσταση, τα αποτελέσματα ψύξης των πράσινων τοίχων και των προσόψεων έχουν επισημανθεί σε όλους τους τομείς.
Για παράδειγμα, η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας έως και 37% μπορεί να επιτευχθεί για έναν τοίχο με ένα μόνο στρώμα φύλλων και 86% για πέντε στρώματα. Η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί έως και 20% και οι θερμοκρασίες της επιφάνειας του τοίχου μπορούν να μειωθούν σε μια εύκρατη ζώνη έως και 12°C και οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος (έως 2 μέτρα μακριά) έως και 4°C.
Οι επιφανειακές διαφορές θερμοκρασίας έχουν καταγραφεί να φτάνουν έως και 12°C χαμηλότερες το καλοκαίρι. Ο αέρας του περιβάλλοντος μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία 4,1°C χαμηλότερη δημιουργώντας ένα πιο δροσερό εξωτερικό μικροκλίμα. Επιπλέον, η ταχύτητα του ανέμου μπορεί να μειωθεί έως και 0,7 m s-1 μπροστά από μια πράσινη πρόσοψη και να μειωθεί στο μηδέν σχεδόν στο φύλλωμα των φύλλων. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα ακίνητου αέρα ανάμεσα στο φύλλωμα που λειτουργεί ως μόνωση με λιγότερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
Η ακτινοβολία μπορεί να αποκλειστεί μέσω του πράσινου μέσω σκίασης, ενθαρρύνοντας χαμηλότερη ηλιακή θερμότητα στο περίβλημα του κτιρίου, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία της επιφάνειας. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος μειώνεται λόγω της πρόσθετης υγρασίας στον αέρα μέσω της εξατμισοδιαπνοής. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μειώνει το ψυκτικό φορτίο του κτιρίου, μετριάζει το αστικό θερμικό στρες και την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως το κόστος και η συντήρηση των LWS (συστήματα ζωντανών τοίχων).
Πόλεις σε όλο τον κόσμο όπως το Σιάτλ έχουν αποτελεσματικά προγράμματα και πολιτικές που ενθαρρύνουν τις νέες εξελίξεις να έχουν το 30% της βλάστησης. Η Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά σχήματα για να χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους ενός πράσινου τοίχου. Το Λονδίνο μπορεί να επωφεληθεί από παρόμοιες πολιτικές για τη στήριξη της μετάβασης σε μια βιώσιμη πόλη ανθεκτική στο κλίμα.
Οι πράσινοι τοίχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου σε ένα εύκρατο κλίμα και τη μείωση των εκπομπών CO2 εάν χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Παρακάτω διαγράμματα με την μέση μείωση της θερμοκρασίας επιφάνειας τοίχου το καλοκαίρι για α) εξωτερικό τοίχο και β) εσωτερικό τοίχο.
************************************************************
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016
Αρχιτεκτονική έκθεση στην Καλαμάτα για τις «Παρεμβάσεις στο κέντρο του Παρισιού»
https://eleftheriaonline.gr/local/politismos/ekdiloseis/item/100146-arxitektoniki-ekthesi-stin-kalamata-gia-tis-paremvaseis-sto-kentro-tou-parisioy/amp
https://kalamatain.gr/new/ekthesi-architektonikis-stin-kalamata-2/
***************************************************************************
https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=D24MAlA5Sm8&feature=emb_logo
Αναφορές:
Green Walls, a Critical Review: Knowledge Gaps, Design Parameters, Thermal Performances and Multi-Criteria Design Approaches
https://www.kritharis.gr/green-roofs-and-living-walls/?lang=en
https://www.biotecture.uk.com/benefits/benefits-of-exterior-living-walls/
https://green-walls.co.uk/green-wall-benefits/
https://www.unccd.int/actions/great-green-wall-initiative
https://en.naturalgreenwalls.com/
https://drive.tech/en/stream-content/green-walls-for-fighting-climate-change
https://inhabitat.com/green-walls-are-great-but-they-need-to-work-efficiently/
https://igsmag.com/features/how-vertical-gardens-are-greening-europes-cities/
https://www.betterbuildingspartnership.co.uk/node/678
https://archello.com/product/green-wall-green-screen
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.