Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 3. Ενέργεια – Περιβάλλον » 3 Θέματα συζήτησης – Συνολική αξιολόγηση

3 Θέματα συζήτησης – Συνολική αξιολόγηση

  • Αυτό το θέμα έχει 2 απαντήσεις, 3 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #1159
    ΔΚ
    Keymaster
      Συμφωνώ
      Up
      201
      ::

      Ενδεικτικά, θα καταγραφούν απόψεις και προτάσεις για την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, θα αναζητηθούν έξυπνοι τρόποι διαχείρισης  τόσο των δικτύων διανομής όσο και των καταναλώσεων, θα συζητηθούν μέθοδοι για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την προστασία από τη ρύπανση, της θάλασσας και του ατμοσφαιρικού αέρα, την εξασφάλιση καθαρού και επαρκούς πόσιμου νερού κ.ά.

      #1648
      ΔΡ. ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
      Συμμετέχων
        Συμφωνώ
        Up
        0
        ::

        Ο Οδικός Ενεργειακός χάρτης για μετάβαση σε μια “παγκόσμια κλιματικά ουδέτερη οικονομία” μέχρι το 2050 ούτως ώστε να αποφευχθούν σενάρια αλλαγής του κλίματος παγκοσμίως που προβλέπουν αλλαγές στην μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέραν του 1,5 C με 2 C, αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα οικοσυστήματα τα οποία δεν τα κατανοούμε πλήρως, διότι εξελίσονται σε διάρκεια χιλιάδων η και εκατοντάδων χιλιάδων ετών, με την επιπρόσθετα επιβεβαιωμένη επιβάρυνση των από την εκτεταμένη έκλυση εκπομπών του θερμοκηπίου πρωτίστως απο τις ανεπτυγμένες χώρες απο τις αρχές κυρίως του 20 αιώνα και εντεύθεν, ΕΠΙΖΗΤΕΙ μέχρι ΤΟΤΕ να έχουν στην πράξη επιλυθεί τα εξής προαπαιτούμενα:

        Ηλεκτροκίνηση παντού

        Χρήση του Υδρογόνου σαν καύσιμο παραγωγής ενέργειας, είτε σε μονάδες ενεργειακές, είτε σε βιομηχανίες, είτε στις διάφορες μεταφορές

        ΤΟ πρόβλημα όμως είναι ότι το ΥΔΡΟΓΟΝΟ αυτό καθαυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

        Δεν υπάρχει στην φύση σε καθαρή μορφή!

        Για να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες είτε απο διάσπαση των χημικών δεσμών απο υδρογονάνθρακες είτε από ηλεκτρόλυση ΧΡΕΙΑΖΟΝΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

        ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΑΝ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΜΕΣΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ  ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ!

        ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ:

        – Χρειαζόμαστε ΠΟΛΥ περισσότερη φτηνή ενέργεια σε μορφή ηλεκτρισμού απο ΑΠΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ!

        – Σ κεντρικό κρατικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό αποκεντρωμένο επίπεδο πόλεων, οικισμών, κλπ.

        ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΕΔΟΝ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ:

        – Αισθητή αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας και εκτεταμένη διάρκεια των θερινών μηνών με ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΙΔΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ!

        – Αύξηση της στάθμης της θάλασσας και απειλή για το εύρος του παραλιακού μετώπου

        Εισροή απότομων κατακλυσμικών βροχοπτωτικών υδάτινων ποσοτήτων στο δίκτυο με τις λεκάνες αποροής της περιοχής

        Πιθανή λειψυδρία (Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΗΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ- ΠΗΔΗΜΑ κλπ)- το πρόβλημα έγκειται όσο αφορά στις αλλαγές στις ανάγκες της γεωργικής καλλιέργειας !

        ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ / (Ποταμοί Αρις και Πάμισος)

        #1690
        Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας
        Συμμετέχων
          Συμφωνώ
          Up
          0
          ::

          Για τη Διαβούλευση θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ του Εγχειρήματος ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

          Γι΄αυτό χρησιμοποιούμε ένα οποιοδήποτε ΘΕΜΑ για την καταγραφή των απόψεών μας

           

           

          ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

          100 Ουδέτερες Κλιματικά Πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

          από την πλευρά της ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

          1.

          Η Κλιματική Αλλαγή (παλαιότερα) ή Κρίση σήμερα – και ας ελπίσουμε να μη μετατραπεί σε Κλιματική Καταστροφή -,  είναι απότοκη δηλ. συνέπεια της επίτασης του Φαινομένου του ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε σε καμία περίπτωση !!

          Αυτό λοιπόν μας οδηγεί , αρχικά άμεσα, να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την αιτία που είναι η αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, η οποία  δεν αφορά μόνο το Διοξείδιο του Άνθρακα αλλά και άλλα αέρια, κυρίως από τις καύσεις των ορυκτών καυσίμων.  Ταυτόχρονα και στην πορεία, με μεγαλύτερα και γρηγορότερα βήματα να φτάσουμε στα προβιομηχανικά επίπεδα  ή έστω στο ήμισυ των σημερινών επιπέδων του Διοξειδίου του Άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γιατί σήμερα είναι, δυστυχώς, σχεδόν διπλάσια.

          2.

          Όλα τα πάρα πάνω μας είναι λίγο – πολύ γνωστά.

          Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ, όμως, εν τέλει, είναι το ΠΏΣ και ΠΟΙΟΊ θα κάνουν  ΤΊ και ΠΌΤΕ για να ξεκινήσουμε την ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ της μείωσης των αερίων του Θερμοκηπίου, δεδομένου ότι και σήμερα (Οκτώβριος  2021) οι εκπομπές των αερίων αυτών αντί να μειώνονται αυξάνουν.

          Αυτό είναι το ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ σε όλη την υπόθεση, που το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 100 πόλεις της ΕΕ, στοχεύει για επιτύχει με τις 100 «ΟΥΔΕΤΕΡΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ πόλεις μέχρι το 2030 !!    Δίνοντας ταυτόχρονα και το παράδειγμα όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και μέχρι τον μικρότερο οικισμό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί όχι σε ολόκληρο τον Πλανήτη να ακολουθήσουν τις καλές πρακτικές για την αποτροπή της Κλιματικής Κρίσης!

          ΠΏΣ, με γρηγορότερα βήματα θα μπορέσουμε να ΑΝΑΚΟΨΟΥΜΕ την ολοένα και πιο ξέφρενη πορεία προς  την τρομακτική οικονομική μεγέθυνση. Που στην ουσία είναι οικονομική μεγέθυνση μόνο για τους λίγους, με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους πολλούς και ταυτόχρονα με καταστροφικές περιβαλλοντικά επιπτώσεις για όλους τους κατοίκους του Πλανήτη δηλ. τη βιοποικιλότητα σε όλα τα οικοσυστήματα του Πλανήτη μας.

          Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ταυτόχρονα ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ επί τόπου .

          Με λίγα και σταράτα λόγια, ΑΜΕΣΑ να βάλουμε, μεθοδευμένα, το πόδι μας στο φρένο, ώστε η ανάστροφή να μη μας βγάλει από την επιθυμητή πορεία μας.

          Εδώ γεννιέται το ΔΙΛΗΜΜΑ.

          ΠΟΙΟΊ και ΠΏΣ θα ενστερνιστούν το ΠΏΣ ?  Μόνο οι Πολιτικοί ή μόνο οι Πολίτες?

          Η θέση όλων όσοι έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα σε όλη την διάστασή του, είναι ότι θα πρέπει να συνεργαστούν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ και οι δύο πλευρές.

          3.

          Οι στόχοι που έχουν τεθεί  από τον ΟΗΕ και τους οποίους η ΕΕ με χαρά ενστερνίστηκε  είναι  ότι ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ του ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ μέχρι το 2030, δηλ. σε μόλις εννέα (9) χρόνια από σήμερα θα πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον κατά το 1/3 του επιπέδου του 1990.

          Μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνει αυτό ??

          Η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει τι σημαίνει αυτή η δέσμευση ;;!!

          Η διεκδίκηση αυτού του τίτλου της πρωτοπορίας για τη μείωση των αερίων του Θερμοκηπίου έχει πολλές πτυχές και ανάληψη πρωτόγνωρων   υποχρεώσεων έναντι των Δημοτών οι οποίοι καλούνται να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ενεργά, ενώ μέχρι σήμερα είναι στο περιθώριο.

          4

          Στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ από το πρόγραμμα έχουν τεθεί  7 δεσμευτικοί όροι οι οποίοι έχουν σχεδόν ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ πρόσημο.

          Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή αλλά και όλες οι Δημοτικές Αρχές , και τα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια, ποιές αποφάσεις έχουν πάρει, ώστε να έχουμε τα εχέγγυα ότι θα γίνουν όλα φιλοπεριβαλλοντικά, όταν κατά το κοινώς λεγόμενο, «έχει μαλλιάσει η Γλώσσα μας»  εδώ και 32 χρόνια για ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ, τη «Διαλογή στην Πηγή», και ότι ΜΟΝΟ για το θέμα απορρίμματα δεν έχει παρθεί καμία απολύτως απόφαση.

          Eδώ, στην πόλη της Καλαμάτας έχουμε 150 «σκουπιδοπήγαδα για τα ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ απορρίμματα μας,  χώρια τους γκρι κάδους, που υπερτερούν κατά κράτος των μπλε κάδων Ανακύκλωσης για τις Ανακυκλώσιμες Συσκευασίες και ούτε ΕΝΑΝ κάδο για τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα μας!!, Τα 150 «σκουπιδοπήγαδα σημαίνουν εγγυημένες ποσότητες «Συμμείκτων σκουπιδιών» και καταδεικνύουν την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μην αλλάξει τα «κακώς κείμενα».

          Ολες οι Δημοτικές Αρχές έχουν απαξιώσει κυριολεκτικά τις δύο Οδηγίες της ΕΕ (2008 & 2018) για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας  και  έχουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ και  υπογράψει να στείλει η Καλαμάτα αλλά και όλη η Μεσσηνία όλα  τα «σύμμεικτα σκουπίδια» μας εκτός Καλαμάτας στην Καλλιρρόη, δηλ. σε ένα μόνο Δήμο, για να τα διαχειριστεί ένα, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, «εργοστάσιο σκουπιδιών», πέρα από τις προβλέψεις των πιο πάνω δυο Οδηγιών.

          Επομένως η Δημοτική Αρχή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας :

          1ον. ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει στη «Διαλογή στην Πηγή»,

          2ον ΑΜΕΣΑ να καταργήσει τα σκουπιδοπήγαδα με παράλληλη ανάληψη υποχρέωσης αλλαγής με τους ΚΑΦΕ κάδους για τα βιοαποδομήσιμα ή οργανικά απορρίμματα.

          3ον  ΑΜΕΣΑ να αποχωρήσει από τη δέσμευση της να οδηγούνται στην επιχειρούμενη ΑΝΤΙ – ΕΕ διαχείριση των χύδην απορριμμάτων σε άλλο Δήμο και με απαράδεκτες πρακτικές.

          4ον  ΑΜΕΣΑ να κινητοποιήσει ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών της πόλης την Καλαμάτας για την αξία, από όλες τις απόψεις, της εισαγωγής  της «Διαλογής στην Πηγή» και

          5ον   ΑΜΕΣΑ  για τη διαχείριση των βιοαποδομήσιμων ή οργανικών απορριμμάτων μέσω των περιβαλλοντικά αποδεκτών πρακτικών στην ή στις  κομποστοπλατείες που θα λειτουργήσουν  και θα μας αποδίδουν κομπόστ σε μορφή χούμους.

          Τελικά η πόλη της Καλαμάτας πρέπει να προχωρήσει, κατ΄ αρχήν, με αυτές τις πέντε πράξεις, πριν από την κατάθεση των φακέλων για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας της , αν θέλει, να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο μιάς από τις 100 πόλεις ΟΥΔΕΤΕΡΑ  ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

          24 Οκτωβρίου 2021

          ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

           

           

        Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
        • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

        Σύντομα
        Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
        Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
        Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;