Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 4. Πολεοδομικός Σχεδιασμός & Αστικό Περιβάλλον » Ποτάμια Οικοσυστήματα

Ποτάμια Οικοσυστήματα

 • Αυτό το θέμα έχει 0 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1688
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ
  Συμμετέχων
   Συμφωνώ
   Up
   5
   ::

   Η συνεχώς αυξανόμενη επίγνωση του κοινού για την οικολογική αξία των ποταμών καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισής τους, οι οποίες είναι καλά δομημένες, φιλικές στο περιβάλλον και κοινωνικά αποδεκτές. Για την εφαρμογή αυτών των στρατηγικών είναι απαραίτητη η γνώση και διερεύνηση μιας σειράς θεμάτων που είναι τα ακόλουθα:

   Υδρομορφολογία ποταμών: Κύριες υδρο-μορφολογικές έννοιες και διεργασίες· περιγραφή -μετρήσεις υδρομορφολογίας.
   Οι ποταμοί ως οικοσυστήματα: Ανθρωπογενείς επιδράσεις και τύποι τους· επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής· υδρόβια είδη (κυρίως ιχθείς) και ενδιαιτήματα· δια μήκη συνεκτικότητα ποταμών· επανασυνδέοντας τους ποταμούς της Ευρώπης (το πρόγραμμα AMBER).
   Συλλογή δεδομένων και τεχνικές πεδίου: τυποποιημένες μέθοδοι δειγματοληψίας(π.χ. ηλεκτραλιεία, χαρτογράφηση ενδιαιτημάτων, παρόχθια βλάστηση)· εργασία πεδίου σε ποτάμια περιοχή της Αττικής (Ρέμα Πικροδάφνης).
   Οικολογικά χαρακτηριστικά φραγμάτων: Οικολογικές επιπτώσεις. Δίοδοι ιχθύων (ιχθυοδιάδρομοι) και σχεδιασμός τους (εμπειρικά και με μοντέλα CFD).
   Μαθηματικά μοντέλα: Μοντέλα CFD/υδροδυναμικά και ενδιαιτήματος· το μοντέλο Mesohabitat Simulation(MesoHABSIM)· περιβαλλοντική παροχή· περιπτώσεις εφαρμογής.
   Τεχνικές αποκατάστασης ποταμών: Διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων· δόμηση ενός Σχεδίου Αποκατάστασης Ποταμού· περιπτώσεις εφαρμογής .
   Ο δήμος μας όντας μέλος στο “Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια” το οποίο συνεργάζεται με το Α.Π.Θ., οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες που αναφύονται από αυτή τη συνεργασία.

  Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

  Σύντομα
  Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
  Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
  Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;