Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 7. Οικονομία & Κοινωνία » Κλιματικά δεδομένα και διαχείριση

Κλιματικά δεδομένα και διαχείριση

 • Αυτό το θέμα έχει 2 απαντήσεις, 3 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #1675
  Δημήτριος Μίχος – υποψήφιος Διδάκτωρ Παν. Πατρών , Msc – Εφαρμοσμένη Μετεωρολογια και Φυσική περιβάλοντος, Bsc – Μαθηματικά,
  Συμμετέχων
   Συμφωνώ
   Up
   6
   ::

   Οι κύριες ατμοσφαιρικές μεταβλητές που καθορίζουν το κλίμα μιας περιοχής είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, η βροχόπτωση, η ακτινοβολία, η νεφοκάλυψη και ο άνεμος. Η μελέτη του κλίματος μιας περιοχής διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε την επιθυμητή ποιότητα ζωής.

   Έτσι λοιπόν, η ποιότητα ζωής σε έναν τόπο μπορεί να βελτιωθεί από την επιλογή των κατάλληλων δράσεων μέσω της μελέτης των παραπάνω ατμοσφαιρικών μεταβλητών, οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα μας.

    

   Προτείνεται η δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου μετρήσεων και μιας βάσης δεδομένων των παραπάνω ατμοσφαιρικών μεταβλητών στην πόλη της Καλαμάτας που στοχεύει στην ποσοτική μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσω εγκατάστασης σταθμών και οργάνων μέτρησης σε διάφορες τοποθεσίες, αλλά και μέσω της συλλογής δεδομένων απόδοσης από υπάρχουσες εγκαταστάσεις  (πχ φωτοβολταικών συστημάτων που ανήκουν στο Δήμο, σε ιδιώτες κτλ.).

   Κατά συνέπεια :

   1. Κάθε πρόταση/δράση που αφορά το κλίμα της περιοχής θα μπορεί να αξιολογηθεί με επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους που εφαρμόστηκαν σε αξιόπιστα δεδομένα.

   2. Οι διαθέσιμοι πόροι θα μπορούν να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο και με γνώμονα τις ανάγκες της πόλης.

   3. Οι μελέτες που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και τη διαχείρηση τους θα έχουν αύξηση  αξιοπιστίας .

   4. Δημιουργία ενός κέντρου μετεωρολογίας και κλιματικής  ερευνάς που θα διαχειρίζεται τα ατμοσφαιρικά δεδομένα και θα πραγματοποιεί μελέτες για την πρόβλεψη καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, θα δίνει λύσεις και κατευθύνσεις σε μείζωνα θέματα της τοπικής κοινωνίας (πχ υγείας και αγροτικής παραγωγής)

   Η παραπάνω πρόταση σε συνδυασμό με αντίστοιχες δράσεις άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, έχει ως απώτερο σκοπό τον εντοπισμό και τη διαχείρισή της κλιματικής αλλαγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της καταγραφής και της μελέτης της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Καλαμάτας.

   #1691
   Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας
   Συμμετέχων
    Συμφωνώ
    Up
    0
    ::

    <p style=”text-align: center;”>Κλιματική Κρίση – Αναχαίτιση</p>
    Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμάτας για τη διεκδίκηση της συμμετοχής του Δήμου στις διεργασίες των 100 πόλεων της ΕΕ για μιά πανευρωπαϊκή στροφή  θα οδηγήσει με αλλαγή πλεύσης το Δήμο Καλαμάτας.

    Κατ’ αρχήν,  η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλαμάτας  σε συνεργασία με ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να έχει, έστω σε σχέδιο, ένα  Πρόγραμμα μετάβασης από τη σημερινή κατάσταση, προς την προοπτική αλλαγής για τη αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.

    Το συγκεκριμένο αυτό σχέδιο θα έπρεπε να έχει τεθεί προς ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους πολίτες για να φανεί η ομοψυχία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτήν την πρωτόγνωρη διαδικασία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στοχευμένων εναλλακτικών ή συμπληρωματικών παρεμβάσεων και από την πλευρά των πολιτών.

    Αυτού του είδους οι διαδικασίες χρειάζονται σχέδιο και ομοψυχία, αλλά ταυτόχρονα και την ένθερμη αποδοχή των πολιτών του Δήμου. Αλλά για να υπάρξει αυτή η αποδοχή θα έπρεπε με όλα τα μέσα να έχει γίνει γνωστό στους πολίτες, τι είναι αυτό που πρέπει να αποδεχτούν.

    Δεν είναι δυνατόν μέσα στο στενό πλαίσιο των 10 ημερών για τη διεξαγωγή της διαβούλευσης που επέλεξε  Δημοτική Αρχή, να συνειδητοποιήσουν και να προτείνουν οι πολίτες, αν όχι ολοκληρωμένες λύσεις αλλά έστω την ενεργή συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα.

    Εκ δευτέρου, η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει απαριθμήσει τα έργα που υλοποίησε ή υλοποιεί με αυτά τα 120 εκατομμύρια Ευρώ, που μας ενημέρωσε ότι έχει διαθέσει σε διάφορες επεμβάσεις στο περιβάλλον ?, για να μπορέσει το κοινό να κρίνει αν είναι προς την κατεύθυνση της αειφορίας και να εκφραστεί.

    Μελετώντας το εγχείρημα του Δήμου Καλαμάτας διαπιστώνουμε πως η ΟΛΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του εγχειρήματος του Δήμου για την αντιμετώπιση της  Κλιματικής Κρίσης, δεν συμπεριλαμβάνει βασικές παραμέτρους των  θεμάτων της Κρίσης, ώστε να τις μεταλαμπαδεύσει σε όλες τις πόλεις της ΕΕ και τελικά σε ολόκληρο τον Πλανήτη.

    Για να μπορέσουμε να δούμε ποιές είναι οι παράμετροι των  προβλημάτων  που πρέπει να δώσουμε λύσεις πρέπει να δούμε ποιό είναι «το κινούν αίτιον» της Κλιματικής Κρίσης. Και το «το κινούν αίτιον» είναι η εκτός ορίων επέμβαση, ηθελημένη ή αθέλητη, ολόκληρης της ανθρωπότητας στο συνολικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του Πλανήτη μας, και εμείς εδώ στην Καλαμάτα δεν είμαστε έξω από τις στρεβλές πρακτικές, ηθελημένες  ή αθέλητες, κατά του περιβάλλοντος .

    Δηλ. το εν λόγω εγχείρημα του Δήμου μας θα έπρεπε να καλεί τους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι θα κληθούν να συμμετέχουν σε κοσμοϊστορικές ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, οι οποίες δεν έχουν μόνο τεχνολογικό χαρακτήρα αλλά και ένα ευρύ σύνολο  αλλαγών στη ζωή μας, όπως π.χ. στην υγεία (πρόληψη άρθρο 191 της ΕΕ), στη διατροφή μας, στις μετακινήσεις μας, στην εργασία, στην παιδεία, στη γνώση των περιβαλλοντικών λειτουργιών, την επίδραση των ανθρωπογενών ακτινοβολιών του διαδικτύου, σε ένα δίκαιο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, και ένα πλήθος αλλαγών στην καθημερινότητα μας, κλπ.

    Η Κλιματική Κρίση είναι μεν πολυεπίπεδη στις επιπτώσεις της αλλά αιτία έχει την εκτός ορίων ανθρώπινη επέμβαση στο συνολικό περιβάλλον του Πλανήτη Γη. Δηλ. την αλλαγή όλων των προϋπαρχουσών λειτουργιών του Συστήματος της, κυρίως  από τη δεκαετία του ‘40 μετά τη λήξη του Β.΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μέχρι σήμερα, η οποία οδήγησε στην Κλιματική Κρίση, και θέλουμε να ελπίζουμε στην αποφυγή της  Κλιματικής Καταστροφής.

    Ειλικρινά έχουμε την αίσθηση, από  την πείρα  που έχουμε αποκομίσει από την εντρύφηση μας  επί 32 χρόνια στο περιβάλλον και τα θέματα που θίγονται, ότι το μέγεθος αλλά και το πλήθος των  παρεμβάσεων που πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν, δεν αφορά ΜΟΝΟ στο φυσικό περιβάλλον αλλά ΚΥΡΙΩΣ και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

    Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα Κλιματική Κρίση, λόγω της επέμβασης του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ στοιχείου στο φυσικό περιβάλλον, απαιτεί  λύσεις στις σχέσεις  μέσα στο οικονομικο – κοινωνικό περιβάλλον.

    Αν οι σχέσεις αυτές δεν ρυθμιστούν και δεν υπάρξει μια, έστω ελάχιστη, συνειδητοποίηση από ολόκληρο το  ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ (κοινωνία) της πόλης μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, για αλλαγή  συμπεριφοράς του καθενός ατομικά αλλά και στον αναπροσανατολισμό των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (τα πρόσωπα) και των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ (που εκφράζουν τα πρόσωπα αυτά) μέσα στο ανθρώπινο γίγνεσθαι, δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα σχέδιο. Θα τσαλαβουτούμε εδώ και εκεί και δεν θα υπάρξει λύση στο ανθρωπογενές πρόβλημα που δημιουργεί το συνολικό πρόβλημα στη φύση.

    Δηλαδή, αν εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα είναι αδύνατον να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα  για το ξεπέρασμα της Κλιματικής Κρίσης .

    Οι κοινωνίες του «πρώτου» κόσμου αναζητούν μεταξύ όλων των άλλων επιθυμιών, να έχουν Ι.Χ αυτοκίνητο με 100, 200 ή και 300 «ΑΛΟΓΑ» και σήμερα ηλεκτροκίνητα, υπερβολική κατανάλωση ενέργειας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους κλπ, κλπ στο διηνεκές, αντί για ψωμί και φαγητό, ένδυση και υπόδηση, κατάλυμα για να ζήσουν σε συνθήκες ζωής πέραν του ζωώδους, που αναζητούν οι κοινωνίες του «δευτέρου, τρίτου και τέταρτου κόσμου».

    Τόσο μεγάλες κοινωνικο – οικονομικές διαφορές δεν  έχουν θέση σε μια Έξυπνη  Πόλη η οποία θα αναλάβει να παλέψει με το τέρας της Κλιματικής Κρίσης και πρέπει να προτείνει και να εφαρμόσει λύσεις αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

    Εάν γνωρίζουμε το πρόβλημα, δηλαδή την Κλιματική Κρίση, έχουμε μόνο διαπιστώσει τί «φταίει».

    Το πρόβλημα όμως είναι, όπως πάντα, το ΠΏΣ θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα που έχει ανακύψει !!

    Εδώ χρειάζεται γενναιότητα στις ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ μέσα από την γνώση της κατάστασης που καλούμαστε να διαχειριστούμε, Δήμος και Πολίτες.

    Καλαμάτα 24 Οκτωβρίου 2021

    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

     

    #1758
    ΠΤ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Συμμετέχων
     Συμφωνώ
     Up
     0
     ::

     Δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη με (α) τον ορισμό, την συγκέντρωση, την παρακολούθηση δεικτών (περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής υφής) και σύνταξη αναφορών ή/και διάθεση αυτών των στατιστικών σε ερευνητές, φοιτητές κ.ά. για διενέργεια αναλύσεων, (β) δημιουργία συλλογής/βιβλιοθήκης/αποθετηρίου συναφών αναλύσεων, (γ) συγκέντρωση καλών πρακτικών και ιδεών από την διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και (γ) κόμβο υποβολών/συλλογής ιδεών από το κοινό για ωρίμανση: όλα με απώτερο σκοπό την επικαιροποίηση και τον ανασχεδιασμό της πολιτικής για την Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη.

    Επισκόπηση 3 δημοσιεύσεων - 1 έως 3 (από 3 συνολικά)
    • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

    Σύντομα
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;