Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Ιστολόγιο » Η Καλαμάτα και τα οφέλη από τη συμμετοχή στις «100 κλιματικά ουδέτερες Πόλεις»

Η Καλαμάτα και τα οφέλη από τη συμμετοχή στις «100 κλιματικά ουδέτερες Πόλεις»

    Πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ στο οποίο η Καλαμάτα φιλοδοξεί να είναι μέρος και για το οποίο μάλιστα, αναμένεται να ενημερωθούν στο πλαίσιο της Διαπαραταξιακής όσοι επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ. ενδιαφέρονται.

    ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Μιλώντας για το θέμα, σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που προηγήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, ο Δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε:

    «Ως Δήμος Καλαμάτας, επίσημα πλέον διεκδικούμε τη συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό υπέρ-πρόγραμμα, “100 κλιματικά ουδέτερες Πόλεις”. Στόχος του προγράμματος είναι να μετατρέψει τις επιλεγμένες Πόλεις, σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα.

    Οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα. Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η γενικότερη αλλαγή της στάσης του πολίτη ως προς το περιβάλλον.

    Το πρόγραμμα θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, οι υποβολές προτάσεων (Στρατηγικού σχεδιασμού και αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης) θα γίνουν μέχρι το Δεκέμβριο, όπου εκεί θα γίνει και η αρχική επιλογή των Πόλεων. Υπό την καθοδήγηση και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι αρχικά επιλεγμένες Πόλεις θα κληθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να επιτύχουν στόχους, πάνω σε τέσσερις άξονες, φιλοδοξία, ικανότητα, δέσμευση, συνεργασίες. Δύο χρόνια μετά το Δεκέμβριο του 2023 θα γίνει η τελική επιλογή, τριών πόλεων από τη χώρα μας ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κάθε Πόλη που θα επιλεγεί, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι μόνο, θα λάβει χρηματοδότηση μέχρι το 2030, που θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ».

    Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας…

    Σύντομα
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;