Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 3. Ενέργεια – Περιβάλλον » ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ με φυσιολογική αποδόμηση

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ με φυσιολογική αποδόμηση

  • Αυτό το θέμα έχει 1 απάντηση, 2 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #1667
    Γιάννης Γεωργιτσέας , Πτυχιούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
    Συμμετέχων
      Συμφωνώ
      Up
      9
      ::

      Η παρούσα πρόταση αφορά την διαχείριση των φυτικών υπολειμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας    με σκοπό τη προστασία, αισθητικά και λειτουργικά, των αστικών χώρων αλλά και την αξιοποίηση και ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων.

      Κάθε χρόνο o δημος μας καλείται να διαχειριστεί περίπου 10.000 m³ φυτικών υπολειμμάτων από κλαδέματα δέντρων και συντηρήσεις χώρων πρασίνου δημοτικών και ιδιωτικών κήπων στο συγκρότημα της Δημοτικής κοινότητας Καλαμάτας.

      Φυτικά υπολείμματα είναι όλα τα οργανικά υλικά που παράγονται από τις καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα δένδρων, κλάδεμα θάμνων, κοπή χορταριών, κούρεμα  χλοοτάπητα, κλπ).Συνήθως οι πολίτες όταν εκτελούν κηπουρικές εργασίες εναποθέτουν τα προϊόντα καθαρισμού σε δημοτικούς χώρους (πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης, δίπλα σε κάδους, κλπ).  Τα φυτικά υπολείμματα παραμένουν εκεί δημιουργώντας προβλήματα στους περίοικους .

      Έτσι κρίνεται απαραίτητο να ξεκινήσει μια νέα ορθολογική μέθοδος διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων ώστε ο χώρος υποδοχής να μπορεί να δέχεται κλαδέματα καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους χωρίς να  υπάρχει πρόβλημα πληρότητας του, ενώ παράλληλα να γίνεται αξιοποίηση της οργανικής μάζας του υπολείμματος για τη παραγωγή πλούσιου εδαφοβελτιωτικού υλικού.

      Η προτεινόμενη λύση είναι η κομποστοποίηση με φυσιολογική αποδόμηση (χώνεμα), των υλικών φυτικής προέλευσης και αποτελεί τη πλέον ενδεδειγμένη λύση διαχείρισης  καθώς τα οικονομικά, περιβαλλοντολογικά και πρακτικά οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά .

      Κομποστοποίηση με φυσιολογική αποδόμηση είναι η διαδικασία κατά την οποία διάφορα οργανικά φυσικά υλικά, συγκεντρωμένα σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μετατρέπονται με τη βοήθεια μικροοργανισμών, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, σε οργανικό λίπασμα χρήσιμο για κάθε χωράφι, κήπο, ή γλάστρα. Μ’ αυτόν το τρόπο θα είναι δυνατή η αειφορική διαχείριση των πράσινων υπολειμμάτων από τον Δήμο χωρίς να υπάρχουν προβλήματα επάρκειας χώρου ενώ παράλληλα θα παράγεται σε μεγάλη ποσότητα καλής ποιότητας κόμποστ, προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία ,το οποίο θα μπορεί ο Δήμος να διαθέσει για κάλυψη των αναγκών τού , αλλά και προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες

      #1723
      Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας
      Συμμετέχων
        Συμφωνώ
        Up
        0
        ::

        Πάρα πολύ καλή η ιδέα και πρόταση του κ. Γεωργιτσέα.

        Δένει θαυμάσια με την πρόταση μας για τη δημιουργία κομποστοπλατειών στο Δήμο για τη διαχείριση των οργανικών ή κομποστοποιήσιμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

        Αν υπολογίσουμε σε αυτήν την πρόταση και ολόκληρη τη Μεσσηνία τότε τα μεγέθη είναι τεράστια.

        Προτείνουμε να γίνει μιά πλήρης “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – Ωφελειών” σε τοπικά επίπεδα τόσο από την Ένωση των Δήμων όσο και από την Περιφέρεια.

        Αν υπολογίσουμε ότι από τα κλαδέματα των ελαιοπεριβόλων που μπορούν να συνυπολογιστούν και ανέρχονται σε τουλάχιστον 450.000 τόνους ετησίως, θα δούμε τα ευεργετικά περιβαλλοντικά και οικονομικά αποτελέσματα.

        ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

         

         

         

         

         

      Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
      • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

      Σύντομα
      Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
      Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
      Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;