Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Θέματα » ΑΞΟΝΕΣ » 6. Ανθεκτικότητα της Πόλης και Σχετικές Υποδομές » ΑΣΤΙΚΗ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

ΑΣΤΙΚΗ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

  • Αυτό το θέμα έχει 0 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά από τον χρήστη .
Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #1841
    ΔΡ. ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
    Συμμετέχων
      Συμφωνώ
      Up
      1
      ::

      1ΑΑ

      Στην Ελλάδα σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους στις πόλεις κατοικεί σε ζώνες με ημερήσιο θόρυβο που ξεπερνά τα ανώτερα εθνικά επιτρεπτά όρια, ενώ ένας στους τέσσερις κατοικεί σε ζώνες με νυχτερινό θόρυβο που ξεπερνά τα ανώτερα εθνικά επιτρεπτά όρια για τη νύχτα.

      Β2Β1

      Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το 18% του συνόλου του πληθυσμού κατοικεί σε ζώνες που ο θόρυβος ξεπερνά το επιτρεπτό (θεσμοθετημένο) όριο του θορύβου για την ημέρα (που είναι τα 70 ντεσιμπέλ) και το 26% το επιτρεπόμενο όριο για τη νύχτα (που είναι τα 60 ντεσιμπέλ). Σημειώνεται πως στο 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον (7th ΕΑΡ) και σε όλα γενικά τα πρόσφατα κείμενα της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) ως υψηλά επίπεδα θορύβου για την ημέρα θεωρούνται τα 55 ντεσιμπέλ (db) και για τη νύχτα τα 50 db. Στην Ελλάδα, μόνο το 8% του αστικού πληθυσμού διαμένει σε ζώνες κάτω του ημερήσιου ορίου (της 7th EAP που είναι τα 55 dp) και μόνο το 25% σε ζώνες με επίπεδα θορύβου κάτω του νυχτερινού ορίου (του 7th EAP που είναι τα 50 dp).

      1Α

      10

      Η ηχορύπανση επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία μας. Προκαλεί διάφορα προβλήματα ακοής, άγχος, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν: αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης.

      ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

      «Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου να δέχεται πληθώρα ηχητικών ακουσμάτων, και μάλιστα έντονων. Γι αυτό και αντιδρά.». «Η πρώτη αντίδραση του ατόμου που πλήττεται από το θόρυβο είναι η φυγή. Θέλει να ξεφύγει από αυτό που το ενοχλεί. Από τους επιθετικούς ήχους. Οι άνθρωποι γίνονται ευερέθιστοι, οξύθυμοι και οδηγούνται σε ξεσπάσματα».

      Η Ελλάδα έχει 5 πόλεις στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία.

       

      8

      Στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 dB (που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης»). Το δε καλοκαίρι, η ηχορύπανση εξαπλώνεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

      Οι δυνατοί και απρόβλεπτοι ήχοι μπορούν να ενεργοποιήσουν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) του σώματος και να προκαλέσουν αύξηση των ορμονών που σχετίζονται με το στρες, όπως η επινεφρίνη και η κορτιζόλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ενεργοποίηση του SNS και των ορμονών στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του ιξώδους του αίματος, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.

       

      “Υπάρχουν συνεπείς ενδείξεις ότι ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας οδηγεί σε καρδιακές προσβολές”, λέει ο Δρ Yutong Samuel Cai, επιδημιολόγος στο Imperial College London. Πρόσφατα ανέλυσε τα δεδομένα υγείας των 356.000 ατόμων στη Βρετανία και τη Νορβηγία και διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο της κυκλοφορίας επηρεάζει τη βιοχημεία του αίματός μας, πέραν των επιπτώσεων των καυσαερίων. “Ο θόρυβος και η ατμοσφαιρική ρύπανση συνήθως συνυπάρχουν, αλλά μπορούμε να προσαρμόσουμε το στατιστικό μας μοντέλο για να υπολογίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση.

       

      Η έκθεση στον θόρυβο έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα γνωστικής δυσλειτουργίας και συμπεριφοράς στα παιδιά, καθώς και με την πιο προφανή διαταραχή του ύπνου και βλάβη της ακοής. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος αποδίδει 10.000 πρόωρους θανάτους, 43.000 εισαγωγές νοσοκομείων και 900.000 περιστατικά υπέρτασης ετησίως στην Ευρώπη στον θόρυβο.

      1

      2
      <p style=”text-align: center;”>3</p>
      Η μακροχρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενόχλησης, των διαταραχών ύπνου, των αρνητικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα, καθώς και της γνωστικής δυσλειτουργίας των παιδιών. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, εκτιμούμε ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος συμβάλλει στην εμφάνιση 48.000 νέων περιπτώσεων ισχαιμικής καρδιοπάθειας ετησίως καθώς και 12.000 πρόωρων θανάτων. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι 22 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια υψηλή ενόχληση και 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από χρόνια σοβαρή διαταραχή ύπνου. Εξαιτίας του θορύβου των αεροσκαφών, εκτιμούμε ότι 12.500 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν αναγνωστική ανεπάρκεια στο σχολείο.

      Πολλά άτομα δεν συνειδητοποιούν ότι η ηχορύπανση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων γενικότερα, αλλά και τη δική τους υγεία. Βέβαια, πολύ μεγαλύτερος αριθμός πρόωρων θανάτων συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση από ό,τι με τον θόρυβο. Ωστόσο, ο θόρυβος φαίνεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στους δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία. Πράγματι, σύμφωνα με ευρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο θόρυβος αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας, αμέσως μετά τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αιωρούμενα σωματίδια).

       

      Ο περιβαλλοντικός θόρυβος, και ιδίως ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. Το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης εκτίθεται μακροχρόνια σε επίπεδα θορύβου που είναι επιβλαβή για την υγεία του. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη. Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της πολιτικής για τον περιβαλλοντικό θόρυβο. Πράγματι, με βάση τις προβλέψεις μας, είναι απίθανο ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε θόρυβο να μειωθεί σημαντικά στο μέλλον λόγω της αστικής ανάπτυξης και της αυξημένης ζήτησης για μεταφορές.

      ΑΝΑΦΟΡΕΣ:

      1./Europe’s noise exposure EEA draws the first map of Noise Exposure

      https://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/eea-draws-the-first-map-of-europe2019s-noise-exposure

      2./ Η ηχορύπανση μειώνει την απόδοση των παιδιών

      https://www.infokids.gr/%CE%B7-%CE%B7%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80/

      3./ One in five Europeans exposed to harmful noise pollution – study

      https://www.theguardian.com/society/2020/mar/05/one-in-five-europeans-exposed-to-harmful-noise-pollution-study

      4./ Ηχορύπανση: Ένας ύπουλος εχθρός

      https://www.thebest.gr/article/598000-ichorupansi-enas-upoulos-echthros

      5./ Ambiciti, first mobile app for street-level air and noise pollution launches in Europe

      https://www.eitdigital.eu/newsroom/news/archive/article/ambiciti-first-mobile-app-for-street-level-air-and-noise-pollution-launches-in-europe/

      6./ Ηχορύπανση ο ύπουλος εχθρός της υγείας μας
       https://iselida.gr/index.php/ygeia/item/14617-ixorypansi-o-ypoulos-exthros-tis-ygeias-mas

      7./ Noise pollution threatens health of one in five Europeans
       https://www.dw.com/en/noise-pollution-threatens-health-of-one-in-five-europeans/a-52645064

      7./ Χτυπά κόκκινο η ηχορύπανση στις συνοικίες των Αχαρνών

      https://doxthi.gr/35188/chtypa-kokkino-i-ichorypansi-stis-synikies-ton-acharnon/

      8./ Environmental noise in Europe — 2020

      https://www.eea.europa.eu/publications/environmental-noise-in-europe

      9./ Αθήνα: Η πόλη του θορύβου

      https://www.lifo.gr/now/greece/athina-i-poli-toy-thoryboy

      10./ Traffic Noise

      https://www.intechopen.com/chapters/72522

      11./ Is Noise Pollution the Next Big

      https://www.newyorker.com/magazine/2019/05/13/is-noise-pollution-the-next-big-public-health-crisis

      12./ EFFECT OF NOISE POLLUTION ON HUMAN BEING : ITS PREVENTION AND CONTROL

      https://www.semanticscholar.org/paper/EFFECT-OF-NOISE-POLLUTION-ON-HUMAN-BEING-%3A-ITS-AND-Savale/2b29e6d1f12195349ce97377d10e7712e6c13b80

      13./ ΕΡΕΥΝΑ: Με τη λήξη της καραντίνας επέστρεψε η ηχορύπανση

      https://www.alfavita.gr/koinonia/321214_ereyna-me-ti-lixi-tis-karantinas-epestrepse-i-ihorypansi 

      14./ Ηχορύπανση: Υποφέρει ένας στους πέντε κατοίκους πόλεων

      https://www.tanea.gr/2020/07/30/greece/ixorypansi-ypoferei-enas-stous-pente-katoikous-poleon/

      15./ Αστική Ηχορύπανση και οι συνέπειες της στην υγεία: Πως η Γαλήνη έγινε είδος πολυτελείας

      https://marketnews.gr/article/2327092/astikh-hxorypansh-kai-oi-synepeies-ths-sthn-ygeia-pws-h-galhnh-egine-eidos-polyteleias

      16./ Ηχορύπανση: Ο υπ’αριθμόν 2 εχθρός για την υγεία και το περιβάλλον

      https://ecozen.gr/2020/01/ichorypansi-o-yp-arithmon-2-echthros-tin-ygeia/

      17./ Η ηχορύπανση αποτελεί μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον

      https://www.eea.europa.eu/el/articles/i-ichorypansi-apotelei-meizon-problima για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον

       

       

    Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
    • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.

    Σύντομα
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;
    Θέλεις και εσύ να είσαι μέρος της προσπάθειας;